Kosten rijklaar maken auto in nieuwprijs

Kosten rijklaar auto maken in nieuwprijsVoor het rijklaar maken van uw nieuwe auto hoeft u geen extra kosten meer te maken. De Autoriteit Consument en Markt (ACM) verplicht autoverkopers om vanaf 1 november deze kosten in de nieuwprijs op te nemen.

Omdat de kosten om de auto rijklaar te maken bovenop de nieuwprijs komen, betekent dit dat de nieuwprijs van auto’s hoger zijn geworden. Eerst werden deze kosten als bijkomende en verplichte kosten in rekening gebracht bovenop de nieuwprijs. Deze verborgen kosten mogen van de ACM niet meer. Hoeveel de nieuwprijs van auto’s precies gaat stijgen verschilt per merk en per model auto.

Om de auto rijklaar af te leven nemen de meeste importeurs kosten op voor de transport, het uitpakken en reinigen van de auto, de kentekens, de 0-kilometerbeurt, de recyclingsbijdrage, de overheidsleges, brandstof, een mattenset en een veiligheidskit met lifehammers en reflecterende vesten.

Rijklaar maken van occasions

Ook occasions krijgen te maken met een verhoging van de nieuwprijs. Echter gaat dit meestal om kleinere bedragen zoals een geldig APK en de tenaamstelling van de occasion. Er zijn enkele bedrijven die kiezen om de auto af te leveren met een grotere servicepakket. Met hierin onder andere een afleverbeurt en extra garantie. Ook de kosten van dit extra service pakket moet vanaf nu in de nieuwprijs opgenomen worden. Sommige bedrijven bieden naast het pakket om de auto rijklaar af te leveren ook nog een exclusief extra garantie pakket met servicebeurt. Deze optie mogen autobedrijven blijven aanbieden, omdat dit geen onvermijdbare kosten zijn.

Niet voor bedrijfswagens

De regels gelden niet voor de verkoop van bedrijfsregels. Deze transacties vinden plaats tussen bedrijven en daar gaat het ACM niet over.

Uw auto snel verkopen? Wij staan voor u klaar!