Meer autoverkopen dan vorig jaar

De economie trekt aan en dat is ook te merken in de auto-industrie. Afgelopen zes maanden stond de autoverkoop al in de plus. Afgelopen jaar werden er 40.516 nieuwe personenwagens afgeleverd. Dat is 25,9 procent meer dan vorig jaar november. Dit meldt het onderzoeksbureau Aumacon. In de eerste 11 maanden van dit jaar werden er in totaal 380.367 nieuwe auto’s verkocht.

Leasen

kapotte autoVolgens het onderzoeksbureau komt dit doordat, het met de zakelijke markt steeds beter gaat. Bedrijven waar je auto’s kunt leasen voor je bedrijf en voor je werknemers kopen dit jaar meer auto’s in. Echter de lust naar een nieuwe auto bij particulieren liep terug met vijf procent. Dit waren 126.425 aankopen in het afgelopen jaar. Vorig jaar waren dit 12.804 stuks. Volkswagen was vorige maand marktleider en hoeft deze maand zijn plaats niet af te staan. Hij blijft net als vorige maand op nummer één staan. Het meeste verkochte model was de Peugeot 308.

Meer verkopen

Vanaf volgend jaar januari gaat het bijtellingspercentage van veel auto’s omhoog. En dit heeft gevolgen voor veel merken. Daarom verwacht Aaumacon dat de maand december nog erg druk gaat zijn. Mensen zullen dus eerder geneigd zijn om nu hun oude auto te laten opkopen of schade auto te verkopen en al een nieuwe auto te kopen, dan te wachten tot volgend jaar. Zij verwachtten nog zo’n 40.000 registraties. Zonder de verhoging van het bijtellingspercentage zouden dit er veel minder zijn. In juli 2015 verwachtte autofabrikantorganisatie ACEA dat er meer auto’s in 2015 zouden worden verkocht. Zij verwachtten dat in dit jaar 13 miljoen nieuwe auto’s worden verkocht in Europa. Dat zou een groei betekenen van 5 procent. Zij hielden toen rekening met de groei van de economie in Europa. Deze herstelde sneller dan verwacht. In 2007 lag het aantal verkochte auto’s in Europa op 16 miljoen.