Minder auto’s verkocht in België

In België werden er 5% minder auto’s verkocht in juli 2016 waardoor het totaal aan verkopen komt op 34.373 exemplaren. Maar in de eerste 5 maanden van 2016 groeide de verkoop van auto’s ten opzichte van vorig jaar. Dit werd geconstateerd door de Belgische automobielfederatie Febiac. Joost Caesemans van Febiac vind het te vroeg om nu al van een trend te spreken en ziet een mogelijk  verklaring in het feit dat juli 2015 twee werkdagen meer had.

In totaal werden van januari t/m juli 2016 in België 343.979 personenauto’s ingeschreven. Dat is 6% meer dan vorig jaar. De verklaring hiervoor is volgens Febiac dat veel auto’s uit recordjaar 2011 vervangen worden. Deze auto’s hebben inmiddels wellicht wat schade opgelopen of zijn aan vervanging toe en kunnen worden ingeruild.

Populaire auto’s

Het populairste merk dit jaar is de Renault. Ruim één op de tien nieuwe auto’s is een Renault. Hiermee laat het Franse merk de concurrenten Volkswagen, BMW, Peugeot en Opel achter zich. Van de best verkopende merken steeg alleen bij Volkswagen de verkoop in juli ten opzicht van vorig jaar met 4,85%. Mercedes deed tevens goede zaken in juli. Met een stijging van 8% steeg het merk naar de vierde plek. Van januari tot en met juli 2016 staan Renault en Volkswagen respectievelijk op plek 1 en 2 wat betreft verkopen. BMW volgt op de derde plek, voor Peugeot en Opel.

Andere voertuigen

De motorverkoop deed het nog minder goed in juli dan de auto’s. In juli nam de verkoop ten opzicht van vorig jaar met maar liefst 15,6% af. Voor het gehele jaar tot nu toe is nog een lichte stijging waarneembaar van 1,7%. Voor de Belgische automobielmarkt is het te hopen dat de daling niet verder doorzet en de cijfers in de volgende maanden van het jaar weer aantrekken. In juli was er wel een stijging te zien ten opzicht van vorig jaar in de verkoop van lichte bedrijfsvoertuigen (1,26%) en aanhangwagens (2,08%).

Cijfers: Febiac.

Uw auto snel verkopen? Wij staan voor u klaar!