Voor Mitsubishi heeft sjoemelen met cijfers gevolgen

Twee maanden geleden kwam aan het licht dat Mitsubishi wist dat zij verkeerde testmethodes hadden gebruikt. Ze hadden verbruikscijfers gemeten van een aantal kei-cars en hier hadden ze mee gesjoemeld. Het merk bood zijn excuses aan, maar de gevolgen voor de Japanse fabrikant zullen daardoor niet minder worden. Er wordt een zware daling in de verkoopcijfers verwacht.

Resultaten onderzoeksteammitsubishi-333635_1280

Een onderzoeksteam heeft uitgezocht met welke cijfers Mitsubishi allemaal gesjoemeld heeft. Het blijkt dat het leveren van verkeerde informatie al diepgeworteld zat in het bedrijf. Cijfers bij het berekenen van het brandstofverbruik van sommige modellen waren bewust aangepast. Zogenaamde ‘gehouden tests’ bevatten fictieve informatie over zaken als het weer, de bandenspanning en de buitentemperatuur. Over het model de Outlander werd er bijvoorbeeld gezegd dat deze beter presteerde en zou het andere banden en een ander gewicht hebben.

Het onderzoeksteam concludeert ook dat het hoge management van de Japanse fabrikant nooit een directe opdracht heeft gegeven om dit soort praktijken uit te voeren. De executives zouden wel onvoldoende zicht en grip hebben gehad op de werkzaamheden die werden verricht in de ontwikkelingsafdeling.

Gevolgen voor Mitsubishi

Er wordt verwacht dat Mitsubishi door het sjoemelen met de cijfers te maken krijgt met een zware daling in het aantal verkoopcijfers. Zo wordt er in dit jaar een daling van 8 procent verwacht van het aantal verkochte auto’s. In Japan zelf wordt er verwacht dat er dit jaar 60.000 auto’s verkocht worden. Dat is 41 procent (!) minder dan vorig jaar.
Vorige maand stapte de COO en president van Mitsubishi Tetsuro Aikawa op, nadat er bekend werd gemaakt dat het automerk 15 procent van zijn beurswaarde verloor. De waarde van de auto’s van Mitsubishi is dus duidelijk gedaald. Ook Nissan, die samenwerkt met Mitsubishi om kei-cars te ontwikkelen voor de Japanse markt, verwacht dat er voor hen ook gevolgen zichtbaar zullen zijn. De Japanse fabrikant gaf namelijk aan dat het ook mogelijk is dat het heeft gemanipuleerd met de verbruikscijfers van andere modellen.

Uw auto snel verkopen? Wij staan voor u klaar!