Elektrische auto’s met een speciaal rijbewijs

Elektrische autoIn Zweden ligt het idee er om een speciaal rijbewijs voor elektrische auto’s te introduceren. Renault Zweden kwam hiermee en wil hiermee bezitters met zo’n speciaal rijbewijs verschillende voordelen geven ten opzichte van bezitters van auto’s met een verbrandingsmotor.

Voordelen speciaal rijbewijs voor elektrische auto’s

Renault Zweden wil speciale rijtrainingen met elektrische auto’s. Deze trainingen zouden gesubsidieerd kunnen worden door de overheid. Hiermee zou emissievrij rijden gepromoot worden in Zweden. De verkoop van elektrische auto’s ligt momenteel erg laag in het land, namelijk op 0,18% van de totale autoverkoop. Als gebruikers slagen voor de rijtraining krijgen ze een speciaal pasje en met dit pasje kunnen eigenaren allerlei voordelen krijgen, zoals gratis parkeren of gratis laden in stedelijke gebieden.

Zweden blijft achter

In buurland Noorwegen gaat het een stuk beter met de verkoop van electrische auto’s. Over 2015 gezien was ruim 17% van alle verkochte auto’s geheel elektrisch. Het aantal ligt in Noorwegen waarschijnlijk zoveel hoger door de welvaartspeil in het land (wat ze te danken hebben aan olie-opbrengsten), maar ook vanwege belastingvoordelen op electrische auto’s. Eerder dit jaar werd al bekend dat Noorwegen vanaf 2025 benzine- en dieselauto’s wil verbieden.

In Zweden daarentegen loopt de verkoop van electrische auto’s nog erg achter. Uit een vragenlijst van Renault Zweden is gebleken dat 60% van de Zweden meer elektrische auto’s op de weg willen zien. Ook vond 51% dat de Zweedse overheid te weinig doet om het elektrisch rijden te promoten.

Uw auto snel verkopen? Wij staan voor u klaar!