Whisky en autorijden

De titel klinkt als een slechte reclame voor alcohol en het verkeer, maar niks is minder waar. Het is namelijk mogelijk om Whisky als brandstof te gebruiken voor het laten rijden van je auto. Echter, gaat het hier niet om de Whisky die iedereen kent, die iedereen wel eens drinkt en die in een mooie glazen fles zit. Het gaat om de restproducten die vrijkomen bij het maken van Whisky. Celtic Renewables is het bedrijf die het idee bedacht en werkte dit idee uit in het land van de Whisky: Schotland.

Restproduct

Bij productie van Whisky komen twee restproducten vrij. Dit zijn graanresten en Pot Ale oftewel spoeling. Door thermische hydrolyse en fermentatie ontstaat er de brandstof biobutanol. En laat dit nu net een brandstof zijn die geschikt is om iets te laten rijden of om iets in beweging te zetten. Volgens het bedrijf kan het gebruikt worden in diesel- en benzine auto’s. En het zou zelfs de basis kunnen zijn voor de brandstof om een vliegtuig te laten vliegen, aldus het bedrijf.

Nieuwe brandstof

Het bedrijf ontwikkelde het idee in het Biofuel Research Centre van de Edinburgh Napier University. Dit allemaal onder leiding van professor Martin Tangey. Volgens Tangey is de waarde van de brandstof biobutanol net zo hoog als die in gewone benzine. Biobutanol zou dus veel beter zijn dan de huidige brandstof bio-ethanol. Deze levert maar 70 procent van de waarde voor de huidige benzine. Een groter voordeel is dat er geen extra grondstoffen nodig zijn en er zijn ook geen nieuwe grondstoffen nodig. De huidige nevenproducten worden gebruikt. 10 procent van de productie van Whisky komt maar in de fles. De rest wordt nu nog gebruikt als veevoer. Maar in de toekomst dus wellicht als brandstof. Wacht nog wel even met zelf experimenteren met whisky in je brandstoftank, want voor je het weet kun je je auto verkopen als schadeauto of je auto naar de sloop brengen.

Uw auto snel verkopen? Wij staan voor u klaar!