Minder auto’s gestolen dan vorig jaar

En zijn minder auto’s gestolen en dat is natuurlijk goed nieuws! In de eerste helft van 2016 zijn er namelijk ruim 4.500 auto’s gestolen. In dezelfde periode het jaar daarvoor waren het er ruim 5.000. Er worden steeds minder auto’s gestolen, aangezien in 2014 nog meer auto’s werden gestolen. Stichting Aanpak Voertuigcriminaliteit (AVc), die met deze cijfers naar buiten is getreden, is blij met de trend en hoopt dat in heel 2016 minder dan 10.000 voertuigen gestolen worden.

De volkswagen golf wordt het meest gestolen

Uit de cijfers blijkt dat criminelen het vooral hebben gemunt op Volkswagens en dan met name op de Golf. Zo werd dit model al 670 keer door dieven ontvreemd. De Volkswagen Polo is ook vaak de pineut en werd 524 gestolen. Sowieso staan Duitse merken hoog op het verlanglijstje van autodieven. Onder autodieven zijn Duitse auto’s erg populair, want naast Volkswagen vind je ook BMW, Audi en Opel in de top-5 van meest gestolen automerken. Renault is de enige niet Duitse auto binnen de top 5.

Waardoor minder auto’s gestolen ?

Volgens het Avc wordt de daling verklaard door een combinatie van factoren. Moderne auto’s worden bijvoorbeeld steeds beter beveiligd tegen diefstal. De daling van 32% in de categorie auto’s 0-3 jaar is hiervan een duidelijk bewijs. Verder wisselen landen steeds meer gegevens uit waardoor herregistratie van een gestolen auto steeds lastiger wordt voor autodieven.

Het strippen van onderdelen

In plaats van het stelen van een complete auto, kiezen autodieven steeds vaker voor het strippen van lucratieve onderdelen. Hierbij zijn oudere auto’s (4 – 7 jaar) vooral de klos. In de toekomst zullen de samenwerkende partijen binnen de Avc zich daarom richten op de aanpak van handel in gestolen onderdelen.

Overige voertuigen ook minder gestolen

Buiten de daling van diefstal personenauto’s daalt de diefstal van andere voertuigen ook namelijk: vrachtwagens (27%), motoren (15%), bromfietsen (7%), aanhangwagens en opleggers (21%). Lichte bedrijfswagens zijn in 2016 echter vaker gestolen dan in 2015.

Bent u eigenaar van een schadeauto? Kies er dan voor om uw schadeauto te verkopen.

Uw auto snel verkopen? Wij staan voor u klaar!