Renault in de spotlights

Renault S.A. is een Franse autofabrikant die naast personenauto’s ook trucks, bedrijfswagens, tractoren en vliegtuigmotoren produceert. In 1899 is het bedrijf opgericht door Louis Renault. Na zijn overlijden in 1944 werd het bedrijf genationaliseerd en omgedoopt tot Régie Nationale des Usines Renault. Het bedrijf groeide snel en wist de elementen luxe en sport goed te combineren. Renault gebruikt de successen die in de autosport worden behaald, in de personenwagens die ze produceren. Sinds de beursgang in 1994, draagt het bedrijf de naam Renault S.A.. De vier bedrijven waaruit Groupe Renault bestaat zijn: Renault, Renault Samsung Motors, Dacia en het in 1994 buiten gebruik genomen Alpine.

De bekendste modellen

renaultEen van de succesvolste automodellen uit de jaren 20 van de vorige eeuw was de Renault 40 CV. Deze auto heeft Renault veel geld opgeleverd, brak verschillende records en won de Rally van Monte Carlo in 1925. De Renault 16, geïntroduceerd in de jaren 60, was de allereerste hatchback en hiermee een wereldprimeur. Het grootste succes in deze periode werd geboekt met de Renault 4. Dit model werd tot 1993 zo goed als ongewijzigd geproduceerd, het productieaantal steeg boven de 8 miljoen. De opvolger, Renault 5, staat op nummer acht op de ranglijst van meest verkochte auto’s ooit. De twee succesvolste modellen uit de geschiedenis van Renault worden in 1984 geïntroduceerd: de Renault 25 en de Espace, beide door Robert Opron ontworpen. Ze worden door Renault omschreven als luxe ruimtewagens, de Renault 25 als limousine en de Espace in familieverband.

Het marktaandeel in Nederland en de ontwikkeling daarvan 

Het marktaandeel van Renault in Nederland schommelt tussen 4 en 11%, dit is gebaseerd op cijfers vanaf 1982. In 1982 was het marktaandeel 8%, dit daalde in de daarop volgende jaren naar 4% in 1987. Daarna steeg het marktaandeel naar het hoogtepunt van ruim 10% in 2002 om vervolgens te dalen naar circa 7,5% in de afgelopen 3 jaren.

Renault onthult zelfrijdende auto