Alcohol achter het stuur vaker bij ouders dan bij tieners
Dat er een verschil zit tussen het auto rij gedrag van tieners en hun ouders, is vast geen verrassing. Maar dat ouders soms slechtere gewoontes hebben wat betreft autorijden, had je vast niet gedacht. Uit onderzoek is namelijk gebleken dat ouders aanzienlijk vaker een glaasje alcohol drinken dan tieners, wanneer zij nog moeten rijden. Dit kwam uit een onderzoek dat verzekeraar Univé liet uitvoeren.
Alcohol achter het stuur
Uit een onderzoek dat verzekeraar Univé liet uitvoeren bleek dat jongeren minder vaak met alcohol achter het stuur zitten dan hun ouders. Maar liefst 42% van de ouders drinken een glaasje alcohol wanneer zij nog moeten rijden, ten opzichte van 24% van de tieners. Ook wanneer zij meerdere glaasjes ophebben stappen ouders (17%) vaker in de auto dan hun kinderen (5%). Wat betreft door rood licht rijden, gaf 28% van de ouders aan dit weleens te doen, tegenover 18% van de kinderen. Wanneer het gaat om te hard rijden of vergeten de richting aan te geven, gaven vooral de kinderen toe dat ze hierin minder braaf zijn dan hun ouders.
Rijden zonder begeleidend coach
Tot je 18e mag je alleen rijden wanneer er een begeleidend coach naast je zit. Toch gaf 13% van de ouders aan dat zij weleens hun kind laten rijden zonder begeleidend coach. Wanneer dit gebeurt, ben je niet verzekerd. Maakt je kind schade, dan is dit niet gedekt en moet je de kosten van de schadeauto zelf betalen. En vaak zit er dan niets anders op dan je auto naar de sloop brengen, aangezien deze kosten hoog kunnen oplopen.
Daarnaast zijn er een flink aantal ouders (64%) die hun kind als BOB gebruiken. Dat is goed, want met alcohol op is autorijden natuurlijk niet verstandig. Maar wanneer je kind nog niet 18 is, is deze dan ook niet verzekerd. De begeleidend coach moet een alcoholpromillage hebben die niet boven de wettelijke toegestane norm uitkomt.