Toyota laat airbags 1,6 miljoen auto’s controleren

Ruim anderhalf miljoen autobezitters in Amerika kunnen binnenkort een brief van Toyota verwachten. Het automerk heeft namelijk besloten 1,6 miljoen auto’s terug te halen naar de garage zodat de airbags gecontroleerd kunnen worden. De airbags in de auto’s (gemaakt door fabrikant Takata) zouden met grote kracht kunnen exploderen waardoor er scherven de auto in gelanceerd kunnen worden. Er zouden daardoor wereldwijd al dertien doden zijn gevallen en meer dan honderd gewonden. Toyota wil het zekere voor het onzekere nemen en de airbags vervangen.

Defecte airbags

Tientallen miljoenen geproduceerde airbags werden er eerder deze maand defect verklaard, nadat de Japanse producent Takata bekend maakte dat hun airbags mogelijk zouden kunnen scheuren met alle gevolgen van dien. Een explosie van de airbag op het moment van een aanrijding zou wereldwijd al meer dan tien mensen het leven hebben gekost doordat er scherven de auto in gelanceerd werden. Naast de dodelijke slachtoffers waren er nog eens honderd gewonden geteld. De airbags van Takata werden gebruikt door maar liefst zeventien autofabrikanten. Er zouden in het totaal ongeveer 34 miljoen van de Japanse airbags in de Verenigde Staten in omloop zijn en nog eens zeven miljoen in andere landen wereldwijd. Dat resulteerde de afgelopen tijd in terugroepacties van onder andere miljoenen auto’s van Honda en Mercedes-Benz. Wil je een dergelijke schadeauto verkopen dan is er naast het leed van de inzittende ook nog meer kans op extra schade.

1,6 miljoen exemplaren

Ook Toyota had al een keer een terugroepactie georganiseerd, maar heeft nu dus besloten nog eens 1,6 miljoen exemplaren in de Verenigde Staten terug naar de garage te laten komen. Het gaat om 1,6 miljoen modellen waaronder Corollas, Yarissen, 4Runners, Siennas, Scions XB en Lexussen GS en IS. Het betreft auto’s die tussen 2006 en 2011 geproduceerd zijn. Door de nieuwste terugroepactie van Toyata staat het aantal auto’s van het automerk dat terug moet naar de garage op 4,73 miljoen.

Passagierskant

Toyota heeft aangegeven te beginnen met het vervangen van de airbags aan de passagierskant van auto’s. Als nieuwe airbags niet direct leverbaar zijn dan heeft Toyota haar leveranciers geadviseerd de desbetreffende airbags te verwijderen en op het dashboard een sticker te plakken met “hier niet zitten”. En heb je daar allemaal geen zin in, dan kun je natuurlijk altijd nog je auto naar de sloop brengen.

Bekijk de werking van een airbag:

Uw auto snel verkopen? Wij staan voor u klaar!