Vergrijzing zorgt voor toename caravan bezitters

Vergrijzing maakt de het aantal kampeerauto’s is de afgelopen tien jaar bijna verdubbeld, zo blijkt uit cijfers van BOVAG en de Kampeer en Caravan Industrie (KCI). Op 1 april van dit jaar stonden er in Nederland ruim 97.000 campers geregistreerd. Dat terwijl dit er tien jaar eerder ongeveer vijftigduizend waren. De toename zou volgens beide organisaties vooral toe te schrijven zijn aan 65-plussers die na hun pensionering de vrijheid opzoeken met een caravan.

Toename caravans

Met de toename van het aantal 65-plussers in Nederland, neemt ook het aantal bezitters van een caravan toe. Dat blijkt volgens BOVAG en de Kampeer en Caravan Industrie (KCI) uit cijfers. De afgelopen tien jaar is het aantal Nederlanders met een caravan praktisch verdubbeld van ongeveer vijftigduizend naar bijna honderdduizend. Een toename van vijfduizend per jaar. Volgens beide organisaties is de toename vooral te verklaren door het feit dat het aantal 65-plussers tijdens die jaren ook drastisch toenam. Waar volgens cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) in 3006 nog 14,3% van de Nederlanders ouder dan 65 was, was dat vijf jaar later al 15,6% en vorig jaar 17,8%. Concreet komt dit neer op een toename van 2,3 miljoen op 1 januari 2006 naar ruim drie miljoen op 1 januari 2015.

De vrijheid opzoeken

Volgens BOVAG en KCI zouden die ruim zevenhonderdduizend nieuwe 65-plussers de verklaring zijn voor het feit dat er het afgelopen jaar bijna 50.000 caravans bezitters bij kwamen. “De grote belangstelling voor kampeerauto’s is vooral toe te wijzen aan de interesse van oudere doelgroepen die na hun pensionering de vrijheid opzoeken”, schrijft BOVAG. “De hypotheek is afgelost, er is een aardig centje gespaard, de kinderen zijn het huis uit en de zeeën van tijd worden gevuld met korte uitstapjes in eigen land en grote ontdekkingstochten door heel Europa.” Dus breng niet je auto naar de sloop zodra je de 65 jaar passeert, zet er een caravan achter en je hebt er nog jaren plezier van. BOVAG voegt echter toe dat ook steeds meer jonge gezinnen de caravan ontdekken als vakantiemiddel.

Uw auto snel verkopen? Wij staan voor u klaar!